De Eben Haëzer gaat over op een nieuwe werkwijze. Bij deze nieuwe start, hoort ook een nieuwe naam: Kindcentrum de Optimist. Binnenkort gaat de nieuwe website live. Deze kunt u vinden op: www.ikcdeoptimist.nl 

 

Speelotheek ’t Stokpaardje opent dependance in Eben Häezerschool 

Woensdag 23 juni is een feestelijke dag voor de Eben Häezerschool. Dan opent Speelotheek ’t Stokpaardje een dependance. Bij de Speelotheek kunnen kinderen voor een bepaalde termijn speelgoed lenen. Door het uitlenen van verschillend spelmateriaal, draagt de Eben Häezerschool bij aan de motorieke en cognitieve ontwikkeling van de eigen leerlingen. Dit nieuwe initiatief wordt feestelijk geopend. Op het schoolplein staat een ijscokar om alle leerlingen van de school te verrassen met een heerlijk ijsje. De opening vindt plaats op 11.30 uur door leden van de Basketbalvereniging de Suns!. 

De Speelotheek heeft een groot aanbod aan speelgoed. Dit kan variëren van speelgoed voor buiten tot bordspellen en instrumenten. Er speelgoed voor alle ontwikkelingsgebieden van het kind zoals de taal-, motorische, verstandelijke en sociaal-emotionele ontwikkeling. 

Leerlingen uit alle groepen van de Eben haezerschool  kunnen het eerste jaar gratis lid worden. Kopwerk schenkt zijn leerlingen de kosten van het abonnement. Op dit moment is de Speelotheek alleen nog open voor kinderen van de Eben Häezerschool en de peuterspeelzaal. In het nieuwe schooljaar hopen de school en Speelotheek uit te breiden.

 

Eben Haëzerschool organiseert schoolkamp in eigen dorp

 Dat groep 8 op schoolkamp gaat, is in deze periode door corona helaas niet vanzelfsprekend. Schoolkamp is voor veel leerlingen uit groep 8 het hoogtepunt van de basisschooltijd. Ondanks dat het traditionele kamp niet door kan gaan, hebben de medewerkers van de Eben Haëzerschool de koppen bij elkaar gestoken om toch een geweldige afsluiting voor de leerlingen te organiseren. 

Helaas gooit corona ook dit jaar roet in het eten waardoor leerlingen het hoogtepunt van het jaar moeten missen. Dit vond de Eben Haëzerschool geen optie en daarom hebben zij een creatief alternatief georganiseerd. Drie dagen lang gaan de … (aantal kinderen) van groep 8 allerlei leuke activiteiten doen, zoals klimmen, lasergamen en een WhatsApp speurtocht. Daarbij gaan ze niet naar huis, maar slaan ze hun kamp op bij meester Barry. De kinderen staan te popelen. Marjo Dethmers, directeur van de Eben Haëzerschool: “Dat de kinderen hun basisschoolperiode op een goed, leuke manier kunnen afsluiten vinden wij erg belangrijk. Het schoolkamp is de afsluiting van hun basisschoolperiode en dus een belangrijk onderdeel voor de eerste stap naar de middelbare school.”

 

 

Stenen in zoeken in de meivakantie

De coronamaatregelen hebben ervoor gezorgd dat kinderen minder bewegen. Met name jonge kinderen sporten onvoldoende. Bewegen en buitenlucht stimuleert het leren en vrolijkt de kinderen op. Leerkrachten van de Eben Haëzerschool maken daarom gebruik van ‘energizers’ tijdens de les en geven regelmatig buiten les.

Energizers zijn korte beweegmomenten van 5 tot 10 minuten. Onderzoek laat zien dat kinderen na een korte energizer hun aandacht langer kunnen vasthouden, wat ten goede komt aan hun schooltaken. In de meivakantie stimuleert Eben Haëzer niet alleen de eigen leerlingen, maar alle kinderen in de wijk om te gaan bewegen. De school geeft daar ook nog een verrassende draai aan.

Verstoppen
De leerlingen van de Eben Haëzerschool gaan op pad vrolijke stenen rondom de school en in de Vogel- en Visbuurt te verstoppen. De leerlingen van alle groepen zijn druk bezig geweest met het beschilderen en versieren van stenen. Als iedereen helemaal tevreden is met hun creatie, verstoppen de leerlingen de stenen op 22 april in de wijken en rondom de school. In de meivakantie kunnen leerlingen en kinderen van de wijken op zoek naar de circa 100 vrolijke stenen.

“De activiteit zorgt ervoor dat de kinderen tijdens de meivakantie erop uit gaan, bewegen en vooral lekker buiten zijn. Beweging, zeker in deze periode is erg belangrijk, en het is natuurlijk heel erg leuk”, aldus Marjo Dethmers, directeur van de school. “Naast bewegen is ook de verbinding met de wijk essentieel. De wijk is een rijke bron voor het vrij oefenen van samen bewegen en samen leren. Met elkaar werken we aan de onderlinge sociale ontwikkeling en solidariteit. In onze visie doen kinderen zowel in als buiten de school kennis en ervaring op.”

Prijzen
De kinderen kunnen van 23 april tot 9 mei op stenenjacht. Op de stenen van de Eben Haëzerschool staat ‘EH’ geschilderd. Mensen die er een vinden, maken kans op een prijs. Maak een foto en ‘tag’ de Eben Haëzerschool op Instagram of Facebook. In de week van 10 mei worden onder alle inzendingen drie prijzen verloot en bekend gemaakt via sociale media. De leerlingen en de leerkrachten zijn natuurlijk erg benieuwd of alle goed verstopte stenen gevonden worden.

15 april Waterpret en les in het redden van een vriendje!

Groep 6 en 7/8 van de Eben Haezerschool hebben ' natte gym' gehad in aquacentrum Den Helder. Ze zijn zich goed bewust geworden van manieren waarop je een vriendje kan redden en welke gevaren er schuilen in het ' water'. 

1 april

De bewoners van het Houwinghuis in Den Helder, een verzorgingshuis voor mensen met dementie, worden deze donderdag verrast met een paasgeschenk door de kleuters van de Eben Haëzerschool. “De ouderen en mensen in verzorgingshuizen zijn door corona al eenzaam genoeg. Pasen konden wij niet zomaar voorbij laten gaan”, aldus Marjo Dethmers, directeur van de Eben Haëzerschool. 


Corona heeft ervoor gezorgd dat het contact met ouderen of het bezoek aan een verzorgingshuis sterk wordt beperkt. Deze groep is hard getroffen door eenzaamheid tijdens de coronaperiode. Daarom bedacht de Eben Haëzerschool een verrassing voor de bewoners van het Houwinghuis om alvast in de paassferen te komen en er een feest van te maken voor de bewoners.  

De kleuters hebben de afgelopen periode prachtige bloemen geknutseld en hebben hard geoefend met zingen. Zij zullen namelijk een mooi lied voor de bewoners gaan zingen en de bloemen aan hen overhandigen zodat het Houwinghuis in vrolijke voorjaarssferen komt. En dit natuurlijk allemaal coronaproof. De kleuters zingen hun lied in de tuin van het Houwinghuis waarbij de bewoners vanachter de ramen kunnen genieten. Daarnaast biedt de Eben Haëzerschool een digitale paasviering aan, die de bewoners kunnen bekijken. Alle klassen hebben vrolijke paasvideo’s opgenomen die zijn samengevoegd tot één mooie paasvoorstelling.  

De kinderen en leerkrachten zijn trots dat zij hun steentje kunnen bijdragen in deze, soms lastige, periode en op deze manier een vrolijke dag kunnen verzorgen

 

De Eben Haëzerschool wordt op 24 maart omgetoverd tot een volledig verkeerspark. Van de kleintjes tot de kinderen van groep 8, alle klassen doen die dag mee aan verkeersveiligheid en worden Streetwise. “Wij vinden het belangrijk dat alle kinderen veilig kunnen deelnemen aan het verkeer en dat ze vanaf jongs af aan al bewust hier mee bezig zijn”, vertelt Marjo Dethmers, directeur van de Eben Haëzerschool. De meeste ongelukken met kinderen zijn namelijk in de eigen woonplaats, rondom de schooltijden. 

Want ook met fietsen, rennen en spelen zijn kinderen onderdeel van het verkeer. “Dat maakt onze verkeerstraining zo belangrijk. Kinderen leren niet alleen de basis van meedoen in het verkeer, maar ook het gedrag van medeweggebruikers, het inschatten van verkeerssituaties en de reactietijd en remweg van autobestuurders”, aldus Marjo Dethmers. 

Voor elke groep is er een training op maat die past bij de leeftijd. Er is verschillend lesmateriaal aanwezig zoals zebrapaden, verkeerslichten, opblaasauto’s, een fietsparcours, een mini-auto voor de onderbouw groepen en zelfs een echte elektrische en een rijlesauto voor de midden- en bovenbouw. In groep 5 en 6 mogen de kinderen onder andere zelf remmen in een echte auto en groep 7 en 8 gaat aan de slag met een uitdagend fietsparcours. Op deze manier wordt de praktijk zo veel mogelijk nagebootst. 

Naast de training geeft de Eben Haëzerschool nog aanvullende digilessen over het verkeer. Dit zorgt in zijn geheel voor hele praktische, aantrekkelijke en leerzame verkeerslessen die de leerlingen helpen om veilig en goed voorbereid de weg op te gaan. “Wij zijn erg blij met het feit dat we kunnen bijdragen aan de educatie én veiligheid van onze kinderen”.

Vanaf 3 maart zijn alle leerlingen druk bezig met de cito toetsen. We zijn heel blij dat we allemaal weer op school zijn. De leerkrachten krijgen door de uitslag van de toets een goed idee welke leerstof ze nog moeten behandelen. 

 2 maart Vanmorgen hebben we met elkaar van een heerlijk ontbijt op school genoten. Leerlingen die thuis moeten blijven kregen het aan huis geserveerd.

 9 februari Wat hebben we genoten van de sneeuw!

IMG 20210209 WA0011 3